top of page

A) El llenguatge de la publicitat

1.- Definició de publicitat.

La publicitat és una activitat comunicativa encaminada a aconseguir uns objectiu de la comercialització, procés de posar un producte en venda utilitzant el màrqueting, tècnica de conèixer el mercat, i així mitjançant canals de difusió, difondre missatges de promoció del producte a comercialitzar.
2.- Tipus de publicitat (referencial, emocional i simbòlica).

En primer lloc, tenim la publicitat referencial que explica las características del producte, diu com és, com actua, i intenta oferir arguments objetius, raonats i comprobables. També hi ha la publicitat emocional que es relaciona amb els sentiments, amb la relació amb els altres i amb el món, intentant convèncer els compradors que amb aquella marca se sentiran més estimats o feliços. Finalment, existeix a més, la publicitat simbòlica que intenta aplicar a la marca un significat concret que la faci representativa dels desitjos del públic. 
3.- Diferències entre publicitat i propaganda.

Publicitat i propaganda es diferencien en l'objectiu amb què cadascuna comunica el seu missatge . La publicitat està relacionada amb làmbit comercial, la propaganda bàsicament al polític, ideològic i religiós.
4.- Funcionament de la publicitat (Fòrmula AIDA: Atenció/Interès/Desig/Acció).

La fórmula AIDA és un model d'efecte publicitari que identifica les etapes que un individu passa durant el procés de compra d'un producte o servei: Attention (atenció), Interest (interès), Desire (desig) i Action (acció). Aquests quatre termes són quatre esglaons que el client ha d'anar pujant progressivament per finalment prendre la decisió de compra.
5.- Parts d’un anunci gràfic (Headline/Bodycopy/Visual/Payoff).

HEADLINE: té com a propòsit cridar l'atenció i normalment també incitar la lectura del cos de text que l'acompanya. Conegut com a titular , se solen trobar a les portades de diaris o revistes, a la part superior del text.

BODYCOPY: Text de l'anunci. Es tracta de la part més abundant duna composició tipogràfica.

PUBLICITAT VISUAL: 

PAYOFF: és la frase que posiciona la marca al mercat i que, en combinació amb la marca, es converteix en una base sòlida per caracteritzar la identitat de l'empresa . 

6.- Els contravalors de la publicitat (Elitisme/Egocentrisme/Permissivitat/Consumisme/
Consumisme desmesurat.

La publicitat es troba amb certs problemes davant de la societat actual. Per un part hi ha el problema de l'egocentrisme, ja que vivim en una societat on la persona és al centre de l'univers. Les empreses sempre busquen motius perquè comprem els seus productes i aquests van dirigits a satisfer les necessitats de cadascú. Amb això podem comprovar com la publicitat busca destacar l'individualisme, el jo, fent-nos pensar que consumir o fer servir un producte et convertirà en una persona millor. A més hi ha la permissivitat. Totes les empreses funcionen igual: si els preus baixen, els beneficis també. Això provoca que hi hagi sempre competivitat entre empreses i que la gent vagi "boja" per qualsevol oferta. 

El problema més gran de tots és el consumisme. Com millor es vengui, més ganes es tenen de comprar el producte tot i que no el necessitis. I de cop, l'empresa treu un producte amb més novetats, i sents la necessitat de comprar-te'l. Altre problema pot ser l'elitisme, ja que, sempre que es parla d'anuncis, es parla de diners per gastar amb els productes anunciats. Hi ha gent que no pot permetre's certes coses, i això fa que els anuncis vagin adreçats a la gent amb diners dient-lis que ho poden comprar i a la gent sense que no ho poden comprar per molt que ho vulguin. 

Tots els punts s’il·lustren amb exemples d’anuncis publicats a la premsa el més actuals possibles.

 

        
B) Preguntes sobre publicitat

 

- Què és el departament de comptes? 

Un departament de comptes és un departament d'una agència de publicitat encarregat de les relacions professionals entre l'agència i l'anunciant.

- Què heu estudiat per treballar en un agència? 

Hi ha diferents opicons d'estudi com Marketing, Comunicació Audiovisual, Diseny Gràfic, Relacions Públicas, Periodisme, Informàtica, Filologia. En quan a cursos i màsters es poden fer: curs de Redacció Publicitaria, Tècniques per la Creació d'Anuncis Publicitaris, Curs en Publicitat, Màster en Publicitat Creativa, Màster en Publicitat i Empresa, Curs de Relacions Públiques...

- Com és el rodatge d'un espot? 

Hi ha diferents passos per a realitzar un spot publicitari, diferents persones que s'ocupen de diferents rols. Per a la realització de l'espot publicitari en primer lloc desenvolupem un storytelling, a partir d'aquí desenvolupem un storyboard que transmetés la història acordada, aproximant la situació a una escena quotidiana, sobre una persona qualsevol  que és qui protagonitza el rodatge. Pel rodatge s'ha de tenir clara la localització, els mitjans amb els que contem, quins objectes necessitem...

- La publicitat és realment creativa? 

Sí, s’ha de ser creatiu per poder-ne inventar cada vegada un anunci publicitari sense repetir-se, qque sigui innovador i impacti al públic.

- Es proven els espots abans de sortir a la tele? 

Si, s'ha de fer per comprabar que siguin efectius o no.

- Com s'aconsegueix que un anunci sigui viral? 

Un vídeo, anunci o campanya viral ha de ser diferent de tot allò que s'hagi publicat abans. Perquè alguna cosa sigui viral, el contingut ha d'evocar una reacció o emoció d'algun tipus, tant positiva com negativa, a la persona que l'està visualitzant. Però mai no ha de resultar indiferent.

- Com es posa el preu d'un producte? 

Compradors i venedors tenen posicions oposades respecte al preu, empresa i consumidor estan obligats a entendre's i assolir un equilibri. Fixació de preus basada en els costos . El que fa en aquest cas és afegir al cost del producte un determinat marge de benefici. 

- Com escolliu en quins mitjans sortiran els anuncis? 

Abans de triar els teus mitjans publicitaris: coneix bé el teu mercat, ells han de marcar la pauta del lloc on t'has d'anunciar, defineix els objectius que cerques amb la publicitat, segueix la teva estratègia general: diferenciar-te. Tingues molt clar el missatge que vols transmetre i l'acció que esperes del mateix. Abans de triar els teus mitjans publicitaris Coneix bé el teu mercat, ells han de marcar la pauta del lloc on t'has d'anunciar. Defineix els objectius que cerques amb la publicitat. Segueix la teva estratègia general: diferenciar-te. Tingues molt clar el missatge que vols transmetre i l'acció que esperes del mateix.

- Com és que hi ha anuncis que no s'entenen? 

Perquè, o tenen un missatge molt rebuscat, o bé perquè la persona que no l'entén no es l'audiència que l'anunci demana.

- Qui controla que els anuncis compleixin la normativa? 

Ho controla una associació anomenada Autocontrol que està formada per anunciants, agències de publicitat, medis de comunicació i associacions professionals. És l'organisme independent d'autoregulació de la indústria publicitària.

- Quina diferència hi ha entre publicitat i propaganda? 

La publicitat està relacionada amb l'àmbit comercial, la propaganda bàsicament al polític, ideològic y religiós. L'objectiu de la publicidad acostuma a ser aconseguir una venta o contractació, mentre que el de la propaganda no està obligatoriament lligada als diners directament.

- És el mateix fer un espot que una campanya de conscienciació? 

No, els espots tenen l’intenció de vendre un producte, però le scampanyes intenten canviar algunes accions socials.

- Han evolucionat molt els missatges publicitaris? 

Sí, encara que ara potser fan més jocs de paraules per aconseguir donar un missatge que enganxi més a les persones sense ficar-se en temes controversials que puguin afectar a la venda d'aquell producte, cosa que abans no feien ja que el pensament popular era bastant poc obert.

- Com és que m'agraden els anuncis de cotxes si encara no tinc 18 anys? 

En els anuncis de cotxe, moltes vegades, no es parla del cotxe en si, i si ho fan, és de manera que et donin ganes de conduir i agafar aquell cotxe, ja que normalment el relacionen amb sentiments com llibertat.

- Com s'ho feien per què productes nocius semblessin bons? 

No mostraven la cara dolenta del producte, només els beneficis per tant de persuadir a la gent de que necessiten aquell producte.

- Com afecta la publicitat en un informatiu? 

És més proper, sents que t’ho està dient alguna persona que ja ho ha provat, que li pots veure la cara, no com les veus en off del anuncis que t'expliquen el producte i és tan fred.

- La publicitat emocional menteix quan ens ven un món ideal? 

Cada tipus de publicitat té un objectiu diferent, pot ser una publicitat emocional vol arribar més al públic des d'un altre punt de vista de món. No crec que s'hagin d'idealitzar les coses, però pot ser és una manera de vendre el producte.

- Ens pots dir un exemple de com la publicitat crea problemes que no tenim?

Molts cops, per vendre un producte, t'ensenyen d'alguna manera que el necessites, fent-te així plantejar que seria més fàcil si el tinguéssis.

bottom of page